Dyssekilde
Dyssekilde
Dyssekilde
Dyssekilde
Dyssekilde
Dyssekilde

Bolig til Salg/Leje

Hus til salg / leje
Stort lyst hus ud til engen udlejes til ferie og inspiration
Oplev skønne Dyssekilde indefra
Hus til salg / leje
Bolig i hyggeligt andelskollektiv til salg
Bolig i hyggeligt andelskollektiv til salg

Pilerensningen

Helt fra begyndelsen har Økosamfundet Dyssekilde haft et ønske om selv at rense sit spildevand på den bedst tænkelige facon.

Rensekilden

Et år efter de første indbyggere flyttede ind, byggede vi et anlæg med rensning af spildevand i flere bassiner inden nedsivning til grundvand. Det blev kaldt Rensekilden og står stadig som en kunstig høj i den østlige udkant af boligområdet og er skabt af jord fra byggegrundene.

På indersiden renses spildevandet, hvorefter det ledes ud i pilebassiner, der optager næringsstofferne, og på ydersiden er rensekilden en glimrende kælke og løbebakke. Der er mere info om det specielt designede anlæg i den rapport, som Miljøstyrelsen lavede i 2000 (se nederst på siden).

Nordens største lukkede pileanlæg

Efterhånden som indbyggertallet voksede, blev Rensekilden for lille. Derfor anlagde vi et nyt anlæg, der blev taget i brug i 2006. Med kyndig rådgivning fra Center for Recirkulering fik vi skabt nordens største lukkede pilerensningsanlæg. Alle blev kaldt af huse, da de 30.000 små pil blev plantet i 16 bassiner, der i alt optager ca. 5000 m2 af vores landbrugsområde.

Fra 74 huse løber der hvert år knap 6000 m3 spildevand igennem pilebassinerne. Områderne imellem bassinerne bliver kaldt ”Junglen”, og både store og små har glæde af det som et rekreativt område væk fra lydfølsomme naboer.

Hvorfor pilerensning?

Pilerensningsanlægget har en positiv energibalance, er nemt at vedligeholde og bruger simpel teknologi. Pilene optager næringsstoffer og tungmetaller, og man kan sagtens bruge den afskårne pil til brændeovnen eller til flet af hegn. Der er nemlig ikke flere tungmetaller i stammerne end i andre træer, der vokser i skove og læhegn.

Læs meget mere om anlægget og de mange fordele på www.pilerensning.dk