Dyssekilde
Dyssekilde
Dyssekilde
Dyssekilde
Dyssekilde
Dyssekilde

Bolig til Salg/Leje

Hus til salg / leje
Stort lyst hus ud til engen udlejes til ferie og inspiration
Oplev skønne Dyssekilde indefra
Hus til salg / leje
Bolig i hyggeligt andelskollektiv til salg
Bolig i hyggeligt andelskollektiv til salg

Husene

Fra det første fundament blev støbt i Økosamfundet Dyssekilde har det været grundtanken, at byggeriet skulle være bæredygtigt. Det gælder både i forhold til materialer og byggeprocessen samt husets efterfølgende ressource forbrug. Vores viden om miljø udvikler sig dog hele tiden og det, der blev betragtet som økologisk eller bæredygtigt for fem år siden, er ikke nødvendigvis det samme nu.

Bæredygtige huse

Der er ikke nogen facit omkring, hvad der er et bæredygtigt hus, og i landsbyen er husene det i mere eller mindre grad. Det kan være dyrere at opføre huse i naturlige og uforarbejdede materialer, da arbejdsprocessen kan være længere og flere installationer fordyrer husene. Derfor har husbyggerne af økonomihensyn nogle gange måttet gå på kompromis med idealerne.

Flere af husene i landsbyen er bygget med en større eller mindre grad af eksperimenteren. Det er medvirkende til at økolandsbyen nu frenstår som et udstillingsvindue i forhold til alternative byggematerialer, arkitektur og anderledes uformning.

Meget godt men intet perfekt

Den eksperimenterende byggeprocess har givet os en masse erfaringer i hvad der er godt og hvad der er skidt. Nogle huse har måtte lave nogle ting om og andre har blot konstateret at det der var "state of the art" for 10 år siden, nu kan løses på en bedre måde.
Alle husene kan noget på nogle punkter, men ingen huse har det hele i sig.

Materialer

Selvom der ikke er nogen nedskrevne regler om materialer, er langt de fleste huse bygget af naturlige og bæredygtige materialer, fordi det hele tiden har været målet. Der er f.eks. brugt ubehandlet træ og mange steder ubrændte lersten, der holder på fugt og varme og dermed sikrer en stabil temperatur og luftfugtighed. Til gengæld tager det længere tid at mure med stenene, og de er sværere at pudse.

Halm, ler og græs er andre meget brugte materialer. Papiruld, hør eller fåreuld er nemt og godt at isolere vægge og flade tage med, mens muslingeskaller og sand kan bruges til fundament og til at isolere omkring soklen. I mange huse er desuden brugt genbrugsmaterialer og naturmaling, ligesom mange er kalkede på gammeldags manér.

Eksempler

Cobhuset er et godt eksempel på et hus af lokale og naturlige materialer. Det ler, der er brugt til vægge og gulv, er ligesom sandet til fundamentet blevet gravet op på stedet, mens halmen til væggene kom fra naboen.

Da bygningen Under Solen, der rummer bageri, butik og café skulle bygges, blev træet til konstruktionen købt direkte fra skoven og savet op i landsbyen, så det ikke skulle forbi et savværk.

Et andet eksempel er andelshuset Folkvang, hvor muslingeskaller er brugt som isolering i fundamentet, mens gulvet er lavet af ler og sand behandlet med linolie. Der er varme i gulvet og væggene er ubrændte lersten indvendigt, mens de udvendigt er isoleret med halm og pudset op. Væggene mellem rummene er isoleret med halm og pudset op med ler, hvilket giver et godt lyddødt rum. Den bærende konstruktion er lavet i træ.